Eid -al-fitr és una festivitat musulmana que marca el final del dejuni del mes de ramadà. Eid significa en àrab “festivitat” i fiṭr significa “purificar”, per això aquesta festa simbolitza la purificació després del dejuni. La festa abasta els tres primers dies del mes de xawwal (desè mes del calendari musulmà), on se celebra l’experiència espiritual viscuda durant el mes del ramadà i la força de voluntat i l’esforç per complir el dejuni. A més, també és el moment de complir amb el deure de fer caritat (zakat), que és un dels cinc pilars de l’islam i, per als musulmans als països on són minoria, és l’oportunitat de mostrar públicament la seva fe, i de compartir-la amb els altres.

Quan se celebra l’Eid?, us preguntareu. Doncs l’eid se celebra el darrer dia del mes de ramadà.

Les tradicions:

La celebració comença d’hora, normalment és habitual vestir-se de festa (els homes es vesteixen de blanc, símbol de puresa) però es poden vestir de qualsevol color, no és obligatori anar de blanc. Després fem un petit esmorzar, com a mostra que s’ha acabat el dejuni. Llavors es va a la mesquita, on es dóna una quantitat de diners d’almoina en compliment del zakat, i es participa en la pregària especial de la diada, que és més solemne i més llarga que habitualment. En sortir-ne, és costum reunir-se amb la família i els amics per fer un important àpat amb abundància d’aliments dolços. Aquesta celebració familiar comporta l’existència d’un vastíssim patrimoni gastronòmic propi d’aquesta data que varia en funció dels països i cultures. A banda d’això, en alguns llocs també és habitual fer-se tatuatges amb henna. És una data on és tradicional fer regals i donar diners als infants.

Per desitjar-se bona festa es diu: Eid mubàrak! (‘beneït Eid!’)

Aquí a Catalunya celebrar Eid és una mica difícil perquè no hi ha festa en canvi a països islàmics sí i és una pena que molta gent no pugui celebrar aquesta festa després de fer el Ramadan. Espero que us hagueu informat més sobre el que és Eid, i no us quedin més dubtes com abans!