Avui una voluntària de l’ONG Proactiva Open Arms, creada per Oscar Camps l’any 2015, ens ha vingut a fer una xerrada. La voluntària es diu Ayelen i acabava d’arribar d’una missió al Mar d’Alboràn. Ella és nativa d’Argentina, però ja fa anys que va venir a Espanya. Ella fa més de dos anys que és voluntària de Proactiva Open Arms. Degut això, ha viscut i vist moltes situacions tràgiques.

Ens ha explicat què és, com funciona i a què es dedica l’ONG i com ho fan. L’Open Arms és una organització no governamental que té com a principal objectiu salvar vides. La seva missió és rescatar del mar a aquelles persones  que intenten arribar a Europa  fugint dels seus països a causa dels conflictes bèl·lics, la persecució, la pobresa…

Es dediquen a la  vigilància i salvament de les embarcacions  de persones que necessiten auxili al Mar Egeu i al Mediterrani, a les quals ningú té en compte.

Tot va començar amb unes fotos de nens ofegats en una platja. Amb la foto que es va fer viral a les xarxes d’un nen de 5 anys mort a la platja. En aquell viatge també va morir el germà petit de 3 anys i la mare de 35, juntament amb centenars de persones més.

Amb l’ajuda de moltes persones que col·laboren amb donatius, poden augmentar els recursos i  salvar cada dia més vides.

graph-1

Quan van arribar a la platja de Lesbos el setembre de 2015, feien els rescats  nedant, sense equipament , però aviat es van veure obligats a fer nombrosos rescats usant les embarcacions precàries en què arribaven els refugiats.

graph-1Gràcies a les donacions de moltes persones, van aconseguir 2 motos d’aigua de rescat, just a temps per al naufragi del 28 d’octubre. Dos mesos després, ens van fer amb 3 embarcacions completament equipades per seguir fent rescats amb més seguretat.

Les morts a la Mediterrània es van multiplicar, de manera que Resultat d'imatges de astral open armscalia una embarcació de més envergadura . Així va arribar l’ASTRAL , un vaixell amb el qual van salvar 15.000 vides en els primers 4 mesos d’operació.

Al desembre de 2016 es va canviar el vaixell al GOLF AZZURRO, un vaixell pesquer reconvertit i medicalitzat amb què han salvat milers de famílies i persones. Aquests donatius Resultat d'imatges de golfo azzurro open armstambé ajuden a augmentar el seu equip per així poder-lo rotar. Els voluntaris roten cada 15 dies per l’impacte físic i emocional de la situació.

 

La independència econòmica d’Open Arms és gràcies a la suma de les petites aportacions privades. Del total dels ingressos, el 96% pertany a donacions privades. El 4% restant pertany a ajudes d’organismes oficials o administracions locals.

Després de l’acord entre la UE i Turquia, estan en el Mar Mediterrani amb un vaixell medicalitzat de vigilància i salvament. No volen perdre ni una vida més al mar, ni que el mar faci callar les injustícies que hi succeeixen.

Es diu que simplement salven vides, però no només es dediquen a això. Han sigut amenaçats de mort enmig de la Mar Mediterrània pels guardacostes libíes, han salvat famílies senceres, han rescatat milers i milers de persones tirades al mar a les quals estafen…

Només demanen col·laboració per part de Proactiva Open Arms i també difusió. Cada gesta que fem dins de les xarxes socials arriba a moltíssima gent.  Es necessita ajuda. Si no és ara, quan? Si no som nosaltres, qui?