Per acabar la situació “303_TOT ÉS MATÈRIA? ” hem vist un documental anomenat FREIGHTENED – El preu real del transport marítim.

Aquest, revela la mecànica i els perills del transport marítim, una indústria que, malgrat ser poc coneguda, subministra a 7 mil milions d’humans i és la clau de la nostra economia, el medi ambient i el model de la nostra civilització.

A l’acabar el documental hem mirat les etiquetes de la roba que portàvem i hem vist d’on provenien la major part de les peces de roba que dúiem. Hem fet un petit debat i hem reflexionat les conseqüències i el perquè de la seva provinença.

Hem arribat a la conclusió que la Xina és la principal fàbrica del món en el sector tèxtil. Té un domini clar sobre la  producció mundial de teixits i peces de roba. En l’última dècada la  fabricació  a altres països més barats o més pròxims als mercats està canviant el mapa de les fàbriques. Els països guanyadors amb l’acceleració d’aquestes tendències “low cost” i “fast fashion” són Bangla Desh, Turquia i també Espanya gràcies a la relocalització d’una part de les produccions que havien fugit.