Just en acabar la Segona Guerra Mundial, a Europa, es van formar l’Organització del Tractat de l’Atlàntic Nord (OTAN) i coneguda com a l’Aliança Atlàntica, i el Pacte de Varsòvia, tot i que oficialment va ser anomenat Tractat d’Amistat, Col·laboració i Assistència Mútua. Aquest pacte va ser un acord de cooperació militar entre els països comunistes per tal de garantir la seva defensa davant un possible atac occidental en el marc de la Guerra Freda.  L’OTAN va ser una organització internacional l’any 1949 que tenia l’objectiu de col·laborar en la defensa política, econòmica i militar. Els països de l’OTAN no van intervenir a les dictadures d’Espanya i de Portugal, perquè creien que si hi havia una democràcia, aquests països s’afiliarien a l’URSS, i això no els afavoriria.

Resultat d'imatges per a "Pacte de Varsòvia"

La dictadura de Portugal actualment no és molt coneguda, perquè quan va succeir, Espanya també estava patint la dictadura de Francisco Franco i com era i és un país més gran i important que Portugal, la dictadura Franquista va eclipsar la de Portugal. El Franquisme (1939-1975) es va consolidar mitjançant la repressió política i econòmica dels opositors. Des de 1926 fins a 1974, a Portugal va haver-hi la dictadura de Salazar, la qual va acabar amb la Revolució dels Clavells. La Revolució dels Clavells va ser l’alçament militar del 25 d’abril del 1974 i va esfondrar el règim polític en vigor a Portugal des del 1926. 

Resultat d'imatges per a "mur de berlin"

El final de la Segona Guerra Mundial va portar la divisió d’Alemanya en quatre zones de control (Estats Units, Gran Bretanya, França i Unió Soviètica), tot i que més tard, van decidir unificar els seus territoris i crear la República Federal d’Alemanya (RFA). A la zona soviètica va néixer la República Democràtica d’Alemanya (RDA). Alemanya es va dividir en la part comunista (Unió Soviètica) i la capitalista (Estats Units, França i Gran Bretanya), separats pel Mur de Berlín construït la nit del 12 al 13 d’agost de 1961. Berlín, va ser repartit per dues zones de control: els occidentals es quedaven amb el sector oest i l’est restava en mans de la URSS. D’aquesta manera, els dos sectors estaven incomunicats.

A conseqüència de l’evolució política de la URSS, el 1989, es va produir simbòlicament la caiguda del mur. Fins al 1990 no es va produir una demolició.

Les democràcies populars són un tipus de règim polític que van existir durant el segle XX. La utilització de la paraula democràcia per la República Popular i República Democràtica, s’ha considerat un abús o utilització incorrecta. Es permet l’existència d’un únic partit polític i els mitjans de comunicació són propietat de l’Estat.

El bloc comunista va sorgir com la bandera principal del comunisme, per lluitar contra el capitalisme, perquè volien una societat igualitària. Karl Marx va ser un filòsof alemany molt important, però és conegut per la seva anàlisi en la lluita de classes. Ell estava totalment en contra de la propietat privada. El comunisme va desenvolupar el Marxisme. Friedrich Engels va desenvolupar la concepció moderna de comunisme com el resultat d’una lluita de classes entre el proletariat i la burgesia.

A diferència, el bloc capitalista va ser el que durant la Guerra Freda, es va aliar amb els EEUU contra la Unió Soviètica. Amb l’Administració de les Nacions Unides (UNRRA), van enviar utensilis molt cars que finalment van ser insuficients. El president Truman, per fer que el comunisme no seguis avançant, va aprovar el “Pla Marshall”, que va millorar la situació econòmica Europea.

Resultat d'imatges per a "comunisme y capitañlisme"