Un sistema electoral perfecte funcionaria així:

  1. Votes a un partit que tingui unes idees semblants a les teves
  2. Aquest partit t’estarà representant durant 4 anys* a la cambra corresponent (Ajuntament, Parlament de Catalunya, Congrés dels Diputats o Parlament Europeu)

Però el que passa és que hi han milions de variables dintre d’una idea política. 

Per exemple: Pot ser que generalment estiguis d’acord amb les idees d’ERC, però, en qüestions econòmiques, estiguis més d’acord amb el PSOE, i, en qüestió de drets i llibertats per a la ciutadania i diversos col·lectius penses més com la CUP. 

Llavors és quan el sistema electoral falla i/o no és efectiu.

A més a més, es suposa que la forces polítiques han de representar el poble i garantitzar els dret i les llibertats dels ciutadans que representen. Però, com he dit, el sistema electoral no és perfecte, i hi han interessos pel mig, ja siguin polítics o econòmics (que aquest segon desemboca a la corrupció).

En canvi, el paper dels ciutadans, és ser participatius en la política, no només votant cada quatre anys, sinó manifestant-se quan hi ha una mala decisió (pujada de preu del petroli, pujada d’impostos…). I tot això gestionat pels sindicats. Però això també falla, ja que, a Espanya, tots els sindicats estan polititzats i només un 3% de la població està afiliada a un sindicat. Per exemple: el sindicat d’estudiants de Catalunya està polititzat clarament cap al costat independentista de la cambra, i no hi ha un sindicat d’estudiants a Catalunya que no estigui orientat cap a l’ala independentista de la cambra.

No n’hi ha prou en en votar un partit polític que ens representi durant una legislatura. Ja que, com he dit abans, hi han moltes idees diferents.

El sistema democràtic espanyol està infectat amb els interessos personals dels polítics, actualment no veuràs, a Espanya, un pacte per millorar la qualitat de vida dels ciutadans. Veuràs pactes perquè altres partits no toquin poder, perquè es beneficien els propis partits i les classes burgeses.