Apreciat nen del segle XIIX:

Em dic Mar, i sóc una noia del segle XXI. T’escric aquesta carta per explicar-te com és la vida d’una noia de la teva edat 100 anys en el futur. Ara les coses són molt diferents de les que vius tu. Per exemple, gràcies a les legislacions socials que tenim ara, tan jo com tots els nens del meu voltant anem cada dia a l’escola per aprendre coses que ens serviran en un futur, i no treballarem en res fins que tinguem almenys 16 anys. Als nens i joves se’ns protegeix legalment en tots els sentits, i les relacions de violència o abusives estan sancionades legalment així com les jornades laborals, que s’han reduït a una mitja de 8 hores al dia i on visc jo els salaris han de ser d’un mínim de 800 euros al mes aproximadament. El que segurament estàs vivint tu ara es consideraria explotació infantil, cosa que al meu país està penada amb presó per a la gent que ho permet. El camp de la medicina també ha avançat molt i la gent ara sol viure fins als 80-90 anys! Ara tot és molt més net, cosa que evita possibles infeccions, que ara es poden tractar fàcilment amb medicines i no suposen més que una molèstia curta i passatgera.

Vivint en una societat com aquesta, se’m fa difícil imaginar que algú com tu hagi hagut de viure coses que a mi em semblen terribles, però que a tu et semblaran la teva rutina, com l’explotació laboral a totes les edats, la falta de seguretat que teniu als tallers i que amb la falta de coneixements mèdics un tall al dit us pot costar la vida.

Moltes coses han canviat des de la revolució industrial. Els sindicats d’obrers que es van crear a la teva època han tingut un impacte immens en la societat, que ara és molt millor gràcies a ells. En concret puc destacar la vaga de la Canadenca, que es produirà a l’any on estàs vivint tu ara mateix i que va marcar un gran abans i un gran després en el moviment obrer català. Una altra cosa destacable és que ara les fàbriques són molt més eficients sense violar els drets dels treballadors i emprant màquines que fan la feina molt més ràpida i segura, tot i que estan començant a prendre llocs de treball… S’està intentant que les energies que s’empren es tornin cada com més respectuoses amb el medi ambient, ja que els gasos que produeixen les màquines de vapor perjudiquen el planeta. Això s’està intentant solucionar traient l’energia que es necessita de la llum solar, de l’aigua o del vent, així com de la terra o el menjar desaprofitat. Sona difícil de creure, però aquestes són energies renovables que poden solucionar el principal problema que tenim en aquesta època, l’escalfament global.

En conclusió, la societat ha avançat molt i no sempre serà com l’estàs vivint tu, però encara hi ha coses per fer per convertir aquest món en un lloc just i agradable per a tots els grups socials.

Atentament,

Mar Llubià

(el programa no m’ha permès afegir una imatge de portada)