A principis de situació hem treballat les diferents energies. A mi em va tocar treballar i buscar informació sobre l’energia solar tèrmica. Un cop havies recollite tota l’infomació necessaria havies de fer un “visual thinking” sobre el tema.

Per posarvos en situació:

L’energia solar tèrmica consisteix en l’aprofitament de l’energia procedent del  Sol  per transferir-la a un mitjà portador de calor, generalment aigua o aire. Es tracta d’una forma d’energia renovable, sostenible i respectuosa amb el medi ambient. Aquesta forma de generar energia pot aplicar-se en habitatges i instal·lacions petites però també en grans centrals d’energia solar tèrmiques.

Resultat d'imatges per a "solar termica"
Central termosolar

El principi de funcionament d’aquest tipus d’instal·lacions solars és molt similar existeixen dues aplicacions principals de l’energia solar tèrmica. En aquestes centrals termosolars es concentra la radiació solar en un punt per generar vapor, amb el vapor es acciona una turbina de vapor connectada a una generador elèctic. El generador elèctric és l’encarregat de transformar l’energia mécanica en electricitat. El funcionament d’una central termosolar és molt similar al d’una central tèrmica o una central nuclear. La diferència rau en la manera de generar calor per obtenir vapor. 

Els col·lectors d’energia solar tèrmica són els encarregats de captar l’ energia tèrmica de la radiació solar. Aquests col·lectors solars es classifiquen com a col·lectors de baixa, mitja i alta temperatura depenent de la seva forma de treballar.

  • Col · lectors de baixa temperatura. Proveeixen calor útil a temperatures menors de 65 graus Celsius.
  • Col · lectors de temperatura mitjana. Són els dispositius que concentren la radiació solar per lliurar calor útil a major temperatura, usualment entre els 100 i 300 ° C.
  • Col · lectors d’alta temperatura. Treballen a temperatures superiors als 500 ºC. S’usen per a la generació d’energia elèctrica.
Esquema bàsic d'una instal·lació d'energia solar tèrmica
Esquema

Hi ha una gran quantitat de sistemes de captació de la radiació solar. L’elecció d’un sistema o un altre dependrà principalment de si es tracta d’instal·lacions tèrmiques solars de baixa, mitjana o alta temperatura.

Entre els diferents sistemes de captació solar destaquem:

  • El captador solar pla. Es tracta del captador solar més estès, es poden obtenir augments de temperatura de 60 graus centígrads a un cost reduït. S’utilitza en plantes solars tèrmiques de baixa temperatura.
  • Els captadors solars tèrmics no vidriats. És freqüent, per exemple, per escalfar l’aigua de piscines. L’augment de temperatura és baix, al voltant de 30 graus Celsius. Són més econòmics que els captadors solars plans.
  • Els captadors solars de buit. Consisteixen en tubs de metall que recobreixen el tub metàl·lic que conté el fluid de treball deixant entre ambdós una càmera que actua com a aïllant. Tenen un rendiment molt elevat, però el seu cost també és elevat.
  • Els captadors solars amb sistemes de concentració de la radiació. S’utilitzen per a instal·lacions que requereixen temperatures més elevades. S’utilitzen panells en formes parabòliques o semi-cilíndriques.
  • Els captadors solars tèrmics amb sistemes de seguiment de la posició del Sol. La seva posició i inclinació va variant al llarg del dia per mantenir una posició perpendicular a la radiació solar rebuda.

PRODUCCIO:

En tostes les fàbriques hi ha un líquid que fa que la llum solar es calenti i es converteixi en vapo, tot seguit pasa per una turbina qu e fa que es converteixi en energia mecànica, aquesta, la fan pasar per una altra turbina per finalment convertirla en energia elèctrica.

Resultat d'imatges per a "torres alta tension"

Per acabar s’envia a la torres d’alta tensio, i aquesta s’encarrega de que arribi a la ciutat.