Presentació a la FME i el Planter de sondeigs i experiments

El passat dimecres 27 de març vam anar a la Facultat de Matemàtiques i Estadística. Va ser la sortida que fem servir com a obertura de la situació 306_No ho dic jo, ho diuen les dades.

Presentació de l’Idescat

Quan vam arribar ens van fer una petita presentació sobre què és la FME i com va començar la competició anual Planter de sondeigs i experiments, adreçat a estudiants d’ESO i batxillerat (que ara ja fa 10 anys!). El concurs té com a objectiu principal despertar la curiositat per l’estadística com a eina de recerca. Després d’això ens vam separar per grups; nosaltres vam anar a una sala amb ordinadors on ens van explicar com funciona la web de l’Idescat.

Després d’un pica pica de mitja hora, vam fer un taller una mica més didàctic. Vam començar veient quatre vídeos, escenes de quatre pel·lícules i sèries on es parlava d’estadística. La primera era Black Jack, on s’explicava el problema de les tres portes. Sincerament no ho vaig entendre del tot, però a l’enllaç que us he deixat s’explica molt bé.

“Stat Wars” i altres activitats d’estadística

El següent vídeo va ser una escena de Cómo conocí a vuestra madre, on en una agència matrimonial una dóna li diu a un noi que només és compatible amb 8 dones, dient-li tots els motius pels quals descarta a totes les dones dels Estats Units quedant-se només amb 8. Deia coses com “De totes les dones americanes, el 20% estan casades, el 15% lesbianes…”, etc. I així fins a arribar a la conclusió que ell només era compatible amb 8 dones americanes.

Foto grupal

El tercer vídeo era una escena de la pel·lícula Moneyball, on utilitzaven estadístiques per analitzar el rendiment dels jugadors d’un equip de beisbol. I per últim, un capítol de la sèrie Numbers, on la policia parlava d’estadística per resoldre un cas, posant un exemple relacionat amb peces de puzle que no vaig entendre del tot. Després d’aquests vídeos vam fer activitats més interactives, com un kahoot, i vam tornar a l’institut.

Aquesta sortida m’ha semblat una mica avorrida, ja que el primer taller que vam fer era només una explicació de coses que en realitat ja sabíem. El segon taller encara va ser més entretingut, però tampoc em va agradar tant. Crec que l’estadística no és el que vull fer de gran…