Carta
Hola. Sóc la Rocio, i visc l’any 2019. Sé que ho estàs passant molt malament, i que potser t’interessa molt poc la meva vida. Però creu-me, llegeix aquesta carta fins al final i no te’n penediràs.

Les coses han canviat. Molt. Jo m’aixeco a les set del matí per anar a l’institut a les vuit. Faig sis hores de classes diàries, de dilluns a divendres, i també estic apuntada a tres activitats extraescolars: teatre, voleibol i classes d’anglès. Tinc temps a la tarda per fer deures que em donen a l’institut, i per estar amb els meus amics i amb la meva família. Sé que segurament ara mateix et fa molta ràbia, i que tu també voldries tenir la meva vida en lloc de la teva. I és normal, tu treballes 14 h diàries, guanyant molt poc i sense cap mena de protecció. A la teva família heu de treballar tots i, així i tot, no us arriba el sou per la compra mínima per sobreviure. A més del fet que no pots rebre cap mena d’educació, ni tu ni els teus companys de feina de la teva edat. Com he dit abans, en l’actualitat els nens de 4 a 18 anys tenen l’oportunitat de rebre una educació escolar i poder preparar-se pel món de la feina que tenen al davant.

Però no et preocupis! El pitjor potser ja ha passat. Les vagues que s’estan organitzant pels obrers del teu voltant, els rumors sobre revolució que s’escampen, tot això posarà fi a la vostra misèria de vida. El govern actuarà i, a poc a poc, les lleis dels obrers canviaran per ser les que són avui dia; per exemple 8 h de jornada diària, salaris mínims molt més elevats, drets dels treballadors que asseguren la vostra salut, edat mínima de 16 anys per començar a treballar, i més. Això sí, t’estic parlant del territori espanyol. Encara l’any 2019, hi ha molts països al món on la gent treballa com vosaltres feu als segles XIX – XX: treballen més de 8 h, cobren molt poc, no tenen drets ni cobertura mèdica, i els nens petits es veuen obligats a treballar per portar diners a la seva família. I crec que s’hauria de lluitar perquè això canviï.

Així que vosaltres feu manifestacions per obtenir els drets que mereixeu, mentre nosaltres en 2019 fem manifestacions perquè aquests drets s’apliquin a tots per igual. Forces! Us queda molt poc per aconseguir el que voleu.

Imatges
He triat dues imatges de les vistes a classe.

La primera es diu March of the Mill Children (Marxa dels nens del molí). Va ser capturada per John Spargo l’any 1903. La fotografia mostra una manifestació de nens obrers, lluitant per tenir drets com l’educació.

La segona es diu Sister Helping i és de Lewis Hine feta l’any 1908. Es veu una nena petita en una fàbrica, és una foto que expressa molt bé la injustícia del fet que els nens haguessin de treballar tant com els seus pares, en condicions tan pobres.