Reflexió pel·lícula “Tomboy”

Avui, dia 22 de febrer, hem acabat la situació d’aprenentatge d’Identitats, i per a tancar-la hem vist la pel·lícula de Tomboy, una peli que mostrava de certa manera, la manera de veure el col·lectiu LGTBIQ en concret amb els transsexuals.

La peli anava d’un noi que estava en un cos de noia i que per incorporar-se en un grup de nens que eren amics, es feia passar per noi. Més tard la mare de la protagonista (la Laure per la família i en Michael amb el grup) se n’adona, i obliga a en Michael a dir a tot el grup el seu sexe “de veritat”.

Al principi de la pel·lícula tots ens hem pensat que es tractava d’un noi, per la manera de comportar-se i de vestir. Però quan la peli ja portava una estona, s’ha vist una escena en que la Michael i la seva germana estan a la banyera. Aleshores, la mare, treu a la germana de la banyera i al cap d’un moment surt la Michael, i es quan es veu despullada i ens adonem tots de que el seu aparell reproductor és femení!

Durant la peli hi ha força escenes en què es dóna que el grup juguen a jocs que ells diuen “de nois”. Aquests jocs són bàsicament futbol i jocs de córrer, però a l’amiga d’en Michael (quan està amb el grup) no li agraden aquests jocs. Però en Michael es veu obligat a jugar perquè els seus “amics no malpensin” d’ell. Però a casa, en Michael, no vol jugar als jocs que juga la seva germana perquè es pensa que sinó serà una noia, però com la seva germana no sap la situació en què el protagonista s’hi troba, sempre insisteix perquè jugui amb ella.

En Michael no pot mantenir per sempre la seva “doble identitat” i finalment la seva mare descobreix que amb el grup, té una identitat diferent de la que té a casa. La mare és una punyetera classista que no accepta que la seva filla sigui, realment, un noi. Per això, obliga a en Michael a anar a totes les cases dels amics del grup (l’obliga també a portar un vestit) a demanar disculpes per ser ell mateix, cosa que a la mare no li sembla bé.

Els amics no estan acostumats a la gent del conjunt LGTBIQ i pensen que està molt malament el que ha fet. En Michael també s’havia fet un petó amb una noia, i quan els nois del grup descobreixen que en Michael té vulva, diuen que fer-se un petó dues noies, és fastigós. Després persegueixen a en Michael i li donen una pallissa pel simple fet que és un noi en un cos de noia.

Segons la meva opinió, la pel·lícula està molt bé perquè instrueix bastant el que no s’ha de fer en una situació així, ja que els nois del grup i la mare pensen que ser transsexual o qualsevol cosa del col·lectiu LGTBIQ està malament. Però la peli, també és un risc perquè en cap moment es diu que el que fan els nois i la mare està malament i, molta gent de menys d’uns 13 anys que vegi la peli, pot pensar que el que passa a la peli està bé.

LGTBIQ vol dir:

L = Lesbianes: Les noies que se senten atretes per altres noies.

G = Gais: Els nois que se senten atrets per altres nois.

T = Transsexuals: Que tenen un sexe però es troben en un cos del sexe oposat.

B = Bisexuals: Que els hi agraden tant els nois com les noies.

I = Intersexuals: Que tenen òrgans sexuals d’un gènere o l’altre, però no se senten cap dels dos sexes. És a dir, que tenen unes característiques d’un gènere, però no entren a la definició d’home o dona.

Q = Queer: És el terme que s’utilitza per definir a la gent que no forma part de cap dels grups anteriors, ni tan sols els heterosexuals.