L’Any Nou Lunar que comença el 5 de febrer marca també l’inici de l’Any Nou xinès, emmarcat en una tradició antiquíssima que data del 2637 a.C.

Durant uns dies milions de persones es reuniran, amb els seus familiars per compartir uns moments junts. Aquest any xinès serà el del Porc, i és que cada any se celebra l’entrada d’un dels dotze signes del zodíac de forma cíclica segons el calendari lunar i algunes pràctiques del taoisme.

El calendari xinès tradicionalment assigna un animal a cada any, de forma cíclica repetint els dotze animals de l’horòscop de tant en tant encara que sempre en el mateix ordre. Rata, bou, tigre, conill, drac, serp, cavall, cabra, mico, gall, gos i porc.

Aquest any en concret, els xinesos celebren l’entrada de l’any del Porc, així com ho van fer en 1923, 1935, 1947, 1959, 1971, 1983, 1995, 2007 i tornaran a celebrar al 2031. D’aquesta manera donarem la benvinguda a un any que s’associa tradicionalment amb la fertilitat.

El fet que aquest sigui l’any del porc ha convertit la popular Peppa Pig en una de les estrelles de la celebració.


A la ciutat de Barcelona  també es celebra, on viuen  19.000 xinesos. Des de fa anys, a l’Eixample i organitzacions com la Fundació Institut Confuci de Barcelona i Casa Àsia, organitzen diversos esdeveniments per mantenir vives les tradicions de la comunitat. L’Any Nou Xinés amb Barcelona 2019 va comptar amb una desfilada, una fira gastronòmica i cultural i molts espectacles.