Podríem dir que Nikola Tesla seria el Cristòfor Colom de mitjans del segle XIX i principis del XX. Sembla que en un principi aquesta estrambòtica comparació no adquireixi cap mena de sentit però amb els fets exposats a continuació és possible que s’acabi entenent la similitud.

Començant pel principi, Nikola Tesla va néixer a Croàcia l’any 1856. Durant els estudis, Tesla mostrava unes habilitats omnipotents a l’hora de resoldre problemes. Fins i tot, se les va empescar perquè el seu pare el deixés cursar amb el que més li entusiasmava (enginyeria) en comptes de ser sacerdot. Més tard, el 1884, va emigrar als Estats Units sabent 8 idiomes diferents deixant l’escola politècnica per conèixer al famós Thomas Edison de l’Edison company en persona i li van oferir 50.000 dòlars si aconseguia resoldre una sèrie de problemes d’enginyeria per a l’empresa. Després d’acomplir la gesta, l’ídol de Tesla li va afirmar que havia sigut una broma dient-li que no entenia l’humor Americà. A partir d’aquí, comença una llarga enemistat entre aquests dos personatges. Més tard, Nikola va obrir un laboratori a Manhattan per seguir lliurement amb els seus nombrosos experiments i s’inicia la guerra dels corrents protagonitzada pel model del corrent continu d’Edison contra el model del corrent altern de Tesla. El corrent continu el produeixen les bateries, les piles i les dinamos. Entre els extrems de qualsevol d’aquests generadors es genera una tensió constant que no vària amb el temps. Per exemple, si la pila és de 12 volts, tot els receptors que es connectin a la pila estaran sempre a 12 volts. En canvi, la corrent alterna és produïda pels alternadors i és la que es genera en les centrals elèctriques. El corrent que utilitzem en els endolls o preses de corrent dels habitatges és d’aquest tipus. Aquest tipus de corrent és la més habitual perquè és la més fàcil de generar i transportar. Després, es va exiliar del centre de Manhattan l’any 1899, ja que en una ocasió va incendiar tot el laboratori. En una altra, va provocar un terratrèmol mentre experimentava amb un sistema de ressonància. Per això, es va mudar a un lloc més segur i se’n va anar a Colorado Springs. La zona oferia un clima sec i freqüents tempestes elèctriques, fet positiu pels seus experiments. Nikola va obtenir unes 300 patents dels seus invents als Estats Units com serien el generador elèctric de corrent altern, el motor d’inducció, les bugies, l’alternador, el control remot i moltes més. Igualment, encara que la seva ment fos molt brillant, tenia alguns trastorns compulsius. Per això, alguns competidors com per exemple Edison no van tenir moltes complicacions per desacreditar-lo públicament tractant-lo de sonat i coses per l’estil. Finalment, l’any 1943, va acabar sol com un mussol i més pobre que una rata. Es diu, que els seus progressos dins de l’àmbit científic no van ser reconeguts fins 6 dècades després de la seva mort. Incús, avui en dia hi ha una empresa anomenada Tesla creada per la ment prodigiosa d’Ellon Musk que fa honor al seu nom.

Per concloure aquesta petita i resumida biografia, podríem aclarir la idea del principi de Colom i Tesla per si algú no ha entès la comparativa. Primer de tot, Tesla va viatjar a Amèrica (Continent que va descobrir Colom), va fer un pacte amb Thomas Edison que posteriorment no es va respectar (el que serien les Capitulacions de Santa Fe amb els Reis Catòlics), es va avançar a la seva època, el van tractar de sonat en molts casos per les seves esperpèntiques ideologies (el que vindria a ser voler arribar a Cipango donant la volta a l’Atlàntic) i va morir pobre i desgraciat. Per tant, la història de la humanitat sempre ha sigut dependent de persones rellevants perquè pugui avançar i segueixi un progrés constant.

 

Fonts d’informació:

https://www.ara.cat/suplements/ciencia/Tesla-Prometeu-modern_0_1942005826.html

http://www.sapiens.cat/temes/personatges/nikola-tesla-el-geni-oblidat_16229_102.html

http://www.microsiervos.com/archivo/tecnologia/patentes-nikola-tesla-pdf.html

 

Adreça de l’imatge:

https://www.pinterest.es/pin/461830136758727372/?lp=true