Avui, ha vingut a l’institut la Constanza Moren, una biòloga que treballa al IDIBAPS de l’Hospital Clínic de Barcelona. Ens ha parlat una mica sobre la carrera de biologia i la seva experiència. Després s’ha centrat en el que ella treballa; els mitocondris.

Ella treballa en un equip multidisciplinari i ens ha explicat que a la ciència és molt important saber treballar en grup juntament amb altres professionals, d’aquesta manera es pot arribar més lluny en els avenços, ja que cada persona sap coses diferents i entre tots en saben més. També ens ha dit que el món de la ciència és bastant masclista i encara queda molt a fer. Els seus 3 caps són homes, mentre que les seves companyes de treball són totes dones.

Hem après que una carrera científica requereix molt esforç i dedicació. Són molts anys de treball intens, però al final, si t’agrada i ets constant acabes succeint. T’has de treure la carrera, fer màsters i per últim treure’t un doctorat, que és el nivell més alt.

La Constança ha remarcat el fet de que a Espanya tenim molts bons recursos i una bona tecnologia comparat amb la resta d’Europa, però que el que falta és invertir diners en plantilla, professionals que sapiguen utilitzar tot aquest material.

Una vegada havia acabat amb el tema de les carreres cientifiques i la seva experienca, s’ha endinsat mes en els mitocondris, el que ella treballa.

Els mitocondris són uns orgànuls cel·lulars d’herència materna que estan situats al citoplasma de cada cèl·lula. Són essencials per a la nostra vida, ja que estan relacionats en molts aspectes del funcionament del nostre organisme. Produeixen energia, fan la respiració cel·lular, la homeostasi del calci…

Es diu que els mitocondris son originaris dels bacteris. Fa molts anys, els bacteris van entrar en les cel·lules i amb el pas del temps uns necesitaven als altres per sobreviure. La cel·lula els hi proporcionava un lloc segur on viure i els bacteris els hi donaven oxigen per alimentarse.