El dia 20 d’abril vam jugar un joc anomenat Risk, que consistia a tenir una determinada quantitat de tropes militars, la qual, teníem països que ens tocaven a la carta. El nostre objectiu era poder conquistar tots els territoris propers possibles amb el nostre armament i suport militar.
Què tenen en comú el joc del Risk amb la geopolítica? Reflexiona per exemple sobre maneres més o menys eficaces d’aconseguir els objectius, com funcionen les zones d’influència, com es poden realitzar els moviments de tropes i de què serveixen les aliances.
La geopolítica és la disciplina que estudia com un Estat o una altra entitat disposa de l’espai i quin impacte té des d’un punt de vista polític. En aquest sentit, hi ha una relació clara entre la geopolítica i el joc del Risk, ja que tots dos impliquen l’estratègia i la presa de decisions en un espai geogràfic determinat.
En el joc del Risk, els jugadors competeixen per conquistar territoris i expandir les seves zones d’influència, la qual cosa reflecteix la lluita pel poder en el món real. En aquest sentit, podem veure que les maneres d’aconseguir els objectius en el joc del Risk són similars a les maneres en què els Estats competeixen pel poder en la geopolítica.
Quant a les zones d’influència, tant en el joc del Risk com en la geopolítica, els jugadors o els Estats busquen controlar àrees estratègiques que els permetin expandir el seu poder i exercir influència sobre altres regions. En aquest sentit, els moviments de tropes i les aliances són eines clau tant en el joc del Risk com en la geopolítica.
Per exemple, l’OTAN és una aliança militar que es va crear en el context de la Guerra Freda per a contrarestar la influència de la Unió Soviètica a Europa. L’OTAN ha estat una eina eficaç per a protegir els interessos dels seus membres i per a dissuadir a possibles agressors. No obstant això, també ha estat criticada pel seu paper en conflictes com la guerra de Kosovo i la intervenció a Líbia.
Quant als nous conflictes internacionals, es pot veure que la geopolítica continua sent una eina clau per a entendre els interessos/motivacions dels actors internacionals. Ex: la competència pel control dels recursos naturals, com el gas, que continua sent un factor important en la política internacional, ja que el país on ” més té” es Rússia.
Personalment, el joc del Risk em va agradar molt i va ser entretingut encara que no l’entenia del tot. Però gràcies als meus companys em van guiar i ho vaig gaudir.
En resum, la geopolítica i el joc del Risk comparteixen moltes similituds quant a l’estratègia, la presa de decisions i la competència pel poder en un espai geogràfic determinat. En tots dos casos, les aliances, els moviments de tropes i les zones d’influència són eines clau per a aconseguir els objectius.