A la classe de socials, vam fer un petit profundiment en la història de l’energia per entendre-la des d’un punt de vista cronològic.  Aquí podeu observar el meu escrit.

Energia o Progrés?

En aquest breu assaig expositiu es pot observar una petita abreviació de la història de l’energia. També, es pot veure quins canvis han afectat la societat, com la gent l’utilitzat per les seves necessitats i com la població s’ha hagut d’adaptar als canvis provocats.

Tot comença amb els orígens de la utilització del foc (770.000 a.c), Els primers testimonis apareixen durant el Paleolític amb l’homo erèctus i el seu aprofitament hauria procedit d’incendis provocats per llamps. En aquella època, es fa servir per il·luminar, escalfar, defensar-se dels depredadors i establir les primeres comunicacions entre els humans. Més tard, en el Neolític, la gent passa de controlar el foc a produir-lo amb les pedres fogueres de sílex per obtenir més beneficis. Alguns d’ells serien la cocció dels aliments, l’agricultura (incendis provocats en els boscos i en terres fèrtils amb difícil accessibilitat per tal d’aconseguir noves terres de conreu o pastures), la ceràmica i en l’edat dels metalls, la metal·lúrgia.

Imatge sobre el foc (energia calorífica)

De fet, La metal·lúrgia del ferro que va començar l’any 1.200 a.c. Per tant, el carbó va ser un dels materials més importants, ja que, les grans temperatures que es requereixen per fondre els minerals no poden aconseguir-se utilitzant simplement fusta o els combustibles que s’empraven.

Imatge sobre la metal·lúrgia (energia calorífica)

Més tard, apareix l’energia eòlica on la seva primera datació se situa a l’any 3.000 a. C. L’ús d’aquesta energia produïda pel vent comença a l’antic Egipte amb els primers vaixells de vela que tenien una funció funerària. Després, els primers molins de vent són del segle VII i es localitzen a l’antiga Pèrsia. Aquells molins eren emprats per moldre el gra o per bombar l’aigua.

Imatge sobre els vaixells egipcis (energia eòlica)

Un altra energia que ha cobrat molta importància és la provocada pel moviment de l’aigua anomenada energia hidràulica. En l’antiga Grècia i en l’antiga Roma ja s’utilitzaven les rodes hidràuliques per moldre el blat. Igualment, la total aplicació d’aquesta energia comença el segle XII perquè hi havia la possibilitat de generar energia amb els esclaus i els animals de càrrega.

Imatge sobre les rodes hidràuliques (energia hidràulica)

Va ser a l’època contemporània quan va haver-hi un autèntic canvi amb la Revolució Industrial, iniciada a la segona meitat del segle XVIII a Gran Bretanya, a partir de l’ús de combustibles fòssils com el carbó i la construcció de les primeres màquines de vapor, utilitzades a les fàbriques i als transports (vaixells i ferrocarrils). Es va passar del treball artesà a la feina mecanitzada perquè es necessitava més producció, ja que la natalitat va augmentar molt considerablement (una revolució demogràfica). Es va transformar totalment la societat, es van crear jerarquies obreres (diferències entre obrers i empresaris) i apareixen els contractes laborals patrons-treballadors. El paisatge és diferent (creixement de les ciutats) i hi ha la implantació del capitalisme industrial. Per tot això, l’agricultura va perdre importància i gran part dels pagesos van migrar als centres industrials. Per tant, s’acaba amb les societats agràries i s’imposen les societats industrials.

Imatge sobre la revolució industrial

Aquí hi ha dos exemples dels grans avenços tecnològics de la revolució industrial:

Màquina de Vapor:
Consisteix en convertir la pressió del vapor en energia mecànica. El desenvolupament tecnològic de la màquina de vapor ve de lluny, però els seus avenços més significatius es van produir al llarg del segle VIII, les aportacions de James Watt (el creador) van permetre millorar la potència i el rendiment de la màquina.

Hidroelectricitat:

La hidroelectricitat va tenir molta importància durant la Revolució Industrial. Va impulsar les indústries tèxtil i del cuir i els tallers de construcció de màquines a principis del segle XIX. Encara que les màquines de vapor ja estaven perfeccionades, el carbó era escàs i la fusta poc satisfactòria com a combustible. Les preses i els canals eren necessaris per a la instal·lació de rodes hidràuliques successives quan el desnivell era major de cinc metres. La construcció de grans preses de contenció encara no era possible; el baix cabal d’aigua durant l’estiu i la tardor, unit a les gelades a l’hivern, van obligar a substituir les rodes hidràuliques per màquines de vapor quan es va poder disposar de carbó.

També, l’energia, no només ha estat molt important al llarg de la història i ha creat molts canvis positius per la societat sinó que també ha causat diversos problemes.
El principal és el relacionat amb les energies no renovables, com el petroli, el gas natural o l’urani. L’ús i la transformació de les fonts d’energies com el petroli són contaminants i provoquen un gran impacte ambiental. A més, algunes d’elles, com la nuclear, generen uns residus tan perillosos com els radioactius que a causa dels interessos de les empreses no es tracten apropiadament i poden arribar a causar accident catastròfics com el de Txernòbil o el de Fukushima.

Finalment, podríem dir que l’ús de l’energia està molt relacionada amb l’actualitat del moment. Per aquest motiu, en totes les etapes de la història hi ha hagut grans canvis provocats per la seva utilització i a mesura que la humanitat ha anat avançant i augmentant (com a la revolució industrial) hi ha hagut la necessitat de produir-ne més.

WEBGRAFIA:

http://www.buxaweb.com/historia/temes/contemp/revolucioindustrial.htm

https://sites.google.com/site/segueixelfildelahistoria/1766-1769-maquina-de-vapor

https://www.exposolucionesenenergia.com/blog/historia-energia-hidraulica.php?m=

http://www.ekidom.com/historia-de-la-energia-eolica

https://es.wikipedia.org/wiki/Carb%C3%B3n_vegetal

https://www.enciclopedia.cat/EC-GEC-0254416.xml

Personalment, opino que va ser una activitat amb bastant interés i gràcies a ella vam poder entendre l’energia des d’aquest punt de vista històric.